Muutama esimerkki hoidosta ja asiantuntevuudesta lastenosastolla:

 

Case 1.

Lapselle on tilattu pehmeaa ruokaa ruokalasta. Lapsi on niin pieni, vauva, etta suuhun mahtuu juuri ja juuri 2ml ruisku. Ruoka odottaa lautasella. Kysyn hoitajalta, miten syotan ruuan vauvalle, kun tavallisen ruokalusikka ei mahdu lapsen suuhun. Pienempia ei ole. Hoitaja sanoo, ettei tieda. Kysyn, miten yleensa ruoka on syotetty kyseiselle vauvalle, esim. onko joskus osastolla pienempiakin lusikoita. Pienempia lusikoita ei ole. Hoitaja ei tieda miten lapselle on aikaisemmin syotetty kyseista pehmeaa ruokaa… Han lahtee pois. Ruoka jaa syomatta, annan maitoa ruiskulla……

Case 2.

Lapsen kuuluu saada 180mg antibioottia. 5ml:ssa on 125mg vaikuttavaa ainetta. Kysyin hoitajalta, paljon annat laaketta. Han sanoi, etta yleensa laakkeet maarataan millilitroissa, ja yleensa lapsi saa mita vaan laaketta joko 2,5ml tai 5ml. "En jaksa laskea, paljon pitaa antaa, annan 2,5ml ruiskulla, koska se on yleinen annostus kaikissa laakkeissa. Sanoin, etta eiko pitaisi laskea laakemaara laakkeen annostusohjeen mukaan, mutta han sanoi ettei jaksa. Eli lapsi sai nyt 2,5ml, kun hanen olisi pitanyt saada jotain 7ml.

Case 3.

Lapselle on maaratty kipulaaketta. En saa paperista annoskoosta selvaa, kysyn hoitajalta paljon annostus on. Han sanoo, ettei saa myoskaan selvaa, mutta antaa 5ml ruiskulla kun se on yleinen annostus useisiin laakkeisiin. En halua oppia tallasita tyoskentelytapaa. Lastenosastolla ei ole mitaa opetettavaa minulle.

Naita tallaisia tilanteita on useita, hoitajat eivat aina edes tieda mika sairaus lapsella on. Eivat he tieda, vaikka diagnoosi lukee papereissa. Osa diagnooseista ovat heillekin tuntemattomia, eika heita kiinnosta ottaa selvaa. Ok……..

Case 4.

Laakkeenjakaja on lahtenyt hieman aikaisemmin kotiin. Lapsen pitaisi saada klo 19 antibioottia ruiskulla. Toinen hoitaja sanoo, ettei todellakaan ole antamassa laaketta lapselle, laakkeenjakajan olisi pitanyt tehda se. Kysyn, eiko tarkeinta ole, etta lapsi saa laakkeen, eika se kuka sen antaa. Hoitaja vastaa, etta laakkeenjakovuorossa ollut hoitaja tulee taas 2 paivan paasta toihin ,hanen puolestaan lapsi saa odottaa siihen asti laaketta. Ei ole hanen murheensa antaa laaketta, se ei ole ollut tanaan hanen tehtavansa.