Hellou taas! Kiva et oon saanu uusia lukijoita! :) Kiitos myös kommenteista! Ja varoitus, seuraavana tiedossa muutamia juttuja leikkaussalista, jos olet kovin herkkä, niin skippaa muutama kappale alusta!

Tällä viikolla ollaan jatkettu kirurgisella osastolla, tiistaina oltiin koko päivä leikkaussalissa. Näin kaihileikkauksen, sain katsoa mikroskoopista koko operaation ja se oli siistiä!!! Ei ollenkaan niin tylsää kun olin ajatellut, silmä kovana seurasin kun kaihia raaputeltiin ja imettiin silmästä. Tarkkaa puuhaa!!!

Näin myös kolme keisarinleikkausta, yhdessä jouduttiin vetämään lapsi pihdeillä mahasta. Aika brutaalin näköistä oli toiminta, vatsaa revittiin käsin auki ym.. Läski näyttää muuten ihan maissilta!!! :D Hyvin meni leikkaukset, yksi lapsi oli keskonen ja se meni keskoskaappiin. Punnituksia tai mitään muutakaan ei tehty leikkauksien jälkeen, lapsi pyyhittiin lakanalla ja vietiin vastasyntyneiden osastolle. Istukka otettiin kyllä pois, mutta ei sitäkään punnittu, ehkä se punnittiin sitten jossain muualla, paha sanoa… Kohtu myös otettiin vatsasta ja rempaistiin se mahan päälle, tikattiin ja sullottiin takaisin vatsaan. En tiennyt että niin tehdään!!! Tai tehdäänkö Suomessa, paha sanoa… Olin vain observoimassa, en osallistunut leikkaussalissa mihinkään, joten tietotaito ei älyttömästi karttunut, mutta oli tosi mielenkiintoista nähdä leikkauksia!

Näin myös sormen, joka piti amputoida, mut se vaan tikattiin. Yksi jalka tikattiin myös, se oli pahasti auki. Ja sitten viimeinen leikkaus…huh..sellaista en osannut kuvitella… Naisella on oli valmiiksi maha auki, mahan sisällä oli ollut 10 päivää muovipussin kaltainen keltainen pussi. Naisella kai on ollut/on syöpä, en tarkalleen saanut selvää leikkauksesta… Kunhan vain katsoin tietämättä mitä tehdään! No, tämä pussi rempaistiin pois mahasta, mahan lärpäkkeet repsotti kylkien kohdalla. Maha oli TÄYSIN auki. Sitten mahan kuolioon menneitä reunoja poltettiin pois, verisuonia poltettiin kiinni, ja mahaa yritettiin ommella kiinni. Mutta mahan nahkaa ei tosiaan ollut enää sitten jäljellä juurikaan, mahaa ei saatu kiinni, laitettiin rasvalappuja ja peitettiin aukko. En usko, että mahaa saadaan umpeen ilman ihosiirteitä, mutta nyt ei tehty enempää. Oli aika härskin näköistä, ja palavan liha haju oli melkoinen! :D

Joo, eli tämmöstä tällä viikolla. Leikkaussalissa oli niin siistiä, että haluan sinne uudestaan!!! Seisoskelu kyllä otti jalkoihin, karattiin kotiin 11 tunnin jälkeen. Iltaisin siellä tehdään kaavintoja, olisi mielenkiintoista nähdä sellainenkin, mutta en tiedä tehdäänkö yövuoroja… Täällä tehdään siis hoitsun hommaa kaksivuorotyönä,  vuoroissa 07-19 ja 19-07. 40h/vk, mut mehän tehdään 48h/vk :) Ehkä parin viikon päästä voi kysyä päästäänkö leikkaussaliin uudestaan, ensi viikolla pitäisi mennä kriisikeskukseen ja traumalle, jos en ole jo sanonut. Kriisikeskukseen tulee raiskattuja lapsia ja aikuisia, mutta myös rattijuoppoja, milloin mitäkin. Sit näkee kun sinne menee…

Meidän sairaalassa joku 70% työntekijöistä on opiskelijoita. Sairaanhoitajaksi voi valmistua collegesta ja universitysta. Collegesta valmistuneet saa jonkinlaisen diplomin, universitysta saa ihan oikean tutkinnon. Meidän sairaalassa työskentelee collegelaisia, tieto ei ole päätä huimaavaa, eikä kukaan neuvo ketään, eikä kukaan kysy mitään. Hommaa tehdään mututuntumalla, siksi tuntuukin, ettei täällä voi oikeasti oppia mitään. Kunhan ollaan vain vähän katselemassa.  Collegelaiset opiskelijat saa muuten palkkaa harjoittelusta! University-opiskelijat ei usein saa, luulen, että se koulutus vastaa enemmän meidän koulutusta. En ymmärrä, miksi ei olla niissä sairaaloissa, missä universityn opiskelijat tekee harjoittelunsa, mehän ollaan täällä kuitenkin universityn kautta.. Olisikohan rahalla mitään osuutta asiaan???

Puhtaita lakanoita ei aina ole, potilaat ovat alasti sängyissä, aikuisille ei ole vaippoja… Potilaat kusee ja paskoo sänkyihin, hyvällä tuurilla potilaalla on katetri. Alusastiaa saa odottaa, yhtenä päivänä yksi potilas kirurgisella oli pyytänyt kahdelta hoitajalta alusastiaa. Kun hän kertoi minulle, että on kova hätä, kerkesin tuoda alusastian, mutta en asettaa sitä, ja potilas kusi sängyn täyteen. Pyyteli anteeksi, sanoin että ei se mitään, olet odottanut jo kauan. En tajua, miksi hoitajat eivät voineet antaa alusastiaa… Täällä ei puhuta potilaille mitään ylimääräisiä, ei selitetä mitään.. Onko vaikea sanoa, että ”hei, nyt sinulta otetaan EKG, tämä ei satu, yritä olla rentona”???  Ei täällä kerrota mitään, mitä potilaille tehdään. Ei tervehditä aamulla, ei toimenpidettä tehtäessä… No ehkä jotkut saattaa joskus tervehtiä, mutta se ei ole yleistä. Potilasta ei kohdella ihmisenä ollenkaan.

Aseptiikka kusee myös ihan täysin. Yhtenäkin päivänä hoitaja laittoi steriilit hanskat käteen, laittoi sitten katetrin. Hyvä. No, katetri ei mennyt kohdalleen, otti sen pois, virtsaa lenteli sinne tänne, hoitaja laittoi katetrin uudestaan, nyt se oli paikallaan. No, samoilla kusisilla hanskoilla hän sitten vaihtoi saman potilaan amputoituun jalkaan siteet, amputaatiohaavaa ei ollut suljettu ja se repsotti auki luut näkyvillä. Näitä aseptiikkatilanteita on kauheasti, mutta lyhyesti vain, että aseptiikka EI toimi täällä. Ei sen takia, ettei olisi resursseja, vaan sen takia ettei hoitajia yksinkertaisesti kiinnosta, ei jaksa nähdä sitä vaivaa tai ei vain ymmärrä. No, yllättävää sitten että tulee sepsiksiä, haavat tulehtuu ym. Arrrg, tämä asia on järkyttävää täällä, mutta ei voi kuin kauhistella. Joskus yrittää sanoa jotain, että hei eikö nyt mene vähän väärin, mutta nää hoitajat on kuin ei kuuliskaan. Hoitajat ovat myös hyvin eri tasoisia, jotkut osaa jotkut ei... No, mikäs ihme se on kun eritasoiset opiskelijat ovat suurimmaksi osaksi vastuussa potilaista.

Koulutuksen kannalta, validin tiedon kannalta tämä ei ole hyvä paikka harjoittelulle. Harjoittelu olisi varmasti koulutuksen kannalta antoisampaa, jos saisi tehdä harjoittelun yksityisessä tai muuten vain varakkaammassa sairaalassa. Ja sairaalassa, jossa ei olisi näin paljon opiskelijoita. Mutta me nyt ollaan täällä…ja onhan tämä elämänkokemuksena erittäin antoisaa, ja näkee paljon eri osastoja, joita ei näkisi Suomessa. Me saatetaan olla yhdellä osastolla noin 48h, jonka jälkeen mennään uuteen. Suomessa kaverit tekee viikkoja samalla osastolla. Oon nähnyt jo myös CT-kuvauksia kaksi, en kyllä ymmärrä niistä mitään :D Yritän päästä perjantaina katsomaan mahan tähystystä kans. Nähtiin myös sydänosastolla sydämen ultrakuvausta. Eli kaikenlaista sitä on nähnyt, leikkaukset nyt päällimmäisenä hienoutena! Ja lisää kokemuksia tulossa!!!!

Ainiin, se safarireissu ei onnistunut… Hankittiin matka yhden sairaalan työntekijän kautta, ja nyt tuli ongelmia matkaan..No, alustavasti on sovittu uusi aika reissulle, 7-8 päivä marraskuuta. Toivon, että silloin reissu todella onnistuu. Eli nyt on viikonloppu ihan auki, pyritään pääsemään miniristeilylle. Reissu kestää joku vajaa pari tuntia, voi nähdä delfiinejäkin. Toivottavasti se onnistuu, muutoin otetaan sit vain aurinkoa, ellei ole huonot kelit sitten…. Auringon on pakko paistaa!!! Tarvitsen jotain kivaa puuhaa viikonlopuksi, käyn nyt vähän ylikierroksilla, onneksi huomennakin on vapaa. Pe 12h töitä ja la ja su vapaa. Oi, vapaata… Muuten, lämmintä vettä ei ole tullut yli viikkoon, tällä hetkellä ei ole kuulemma rahaa hoitaa asiaa kuntoon, eli lämmintä vettä ei ole tiedossa… Ei ehkä koko reissun aikana…Hienoa :D